Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Erilaiset levitteet leipäpöytään
Levitteet ovat tärkeä osa leivän tarjoilua. Voimakkaan makuiset ja näköiset levitteet tuovat lisäpuhtia sekä leivän makuun että mielikuviin leipäpöydästä.
OLIIVITAHNA:
- 3 dl mustia kivettömiä oliiveja
- ½ dl vihreitä kivettömiä oliiveja
- 4 valkosipulinkynttä
- ½ tl merisuolaa
- 1 tl vastapuristettua sitruunamehua
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 dl hyvää oliiviöljyä
PAPARIKASALSA:
- 1 keltainen paprika suikaleina
- 1 punainen paprika suikaleina
- 1 vihreä paprika suikaleina
- 1 pieni punasipuli silputtuna
- 1 tl merisuolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ chili hienoksi leikattuna
- 2 valkosipulinkynttä hienoksi leikattuna
- 3 tl mustia oliiveja hienoksi leikattuna
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ tl paprikamaustetta
LEHTIKAALIPESTO:
- 200 g lehtikaalia
- 100 g juustoraastetta
- 100 g hasselpähkinää
- 1 tl suolaa
- ½ dl hyvää rypsiöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
PORKKANAPESTO:
- 5 keitettyä porkkanaa
- 100 g hasselpähkinää
- 2 rkl hienonnettua timjamia
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ dl hyvää rypsiöljyä
- ½ tl suolaa
- ¼ tl jauhettua pippuria
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 100 g kevyttä tuorejuustoa
PUNAINEN PESTOLEVITE:
- 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
- 1 punainen paprika
- 1 tl oliiviöljyä
- ½ tl merisuolaa
- 100 g pinjansiemeniä
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ chili
- 100 g kevyttä tuorejuustoa
PUNAJUURILEVITE:
- 4 keitettyä punajuurta
- 100 g keitettyjä, rikottuja vehnänjyviä
- 1 puntti karhunlaukkaa tai 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl marjaviinietikkaa mustista viinimarjoista
- ½ puntti hienonnettua persiljaa
- 1 tl suolaa
- 100 g kevyttä tuorejuustoa
KEVYT COLESLAW:
- ½ ohueksi suikaloitua valkokaalia tai kiinankaalia
- 5 raastettua porkkanaa
- ¼ raastettu selleri
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl sinappia
- 1 puntti hienonnettua persiljaa
- ½ tl suolaa
WALDORF SALSA:
- 200 g viinirypäleitä
- 3 omenaa kuutiona
- 2 sellerinvartta kuutioina
- 100 g karkeita saksanpähkinöitä
- vastapuristettua sitruunamehua
VIHREÄ LEVITE:
- 200 g kevyttä tuorejuustoa
- 2 hienoksi leikattua vihreää paprikaa
- ½ kuorittu kurkku kuutioina
- 1 puntti hienonnettua persiljaa
- ½ tl karkeaa merisuolaa
- 1 tl vastapuristettua sitruunamehua
OLIIVITAHNA:
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Tahnaan saa jäädä hieman karkea rakenne.
PAPRIKASALSA:
- Sekoita keskenään paprikat, punasipuli ja suola, pyörittele ne öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle pellille.
- Paista 180 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä.
- Sekoita jäähtynyt paprikasekoitus sitruunamehun, paprikamausteen, chilin, valkosipulin ja oliivien kanssa lopulliseksi salsaksi.
LEHTIKAALIPESTO:
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Pestoon saa jäädä hieman karkea rakenne.
- Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
PORKKANAPESTO:
- Sekoita kaikki ainekset tuorejuustoa lukuunottamatta tehosekoittimessa. Pestoon saa jäädä hieman karkea rakenne.
- Yhdistä pesto ja tuorejuusto keskenään, ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
PUNAINEN PESTOLEVITE:
- Leikkaa paprikat suikaleiksi, pyörittele öljyssä ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
- Paista uunissa 180 asteessa noin 12 minuutin ajan. Jäähdytä.
- Sekoita jäähtyneet paprikat muiden ainesten, lukuunottamatta tuorejuustoa, kanssa tehosekoittimessa. Seokseen saa jäädä hieman karkea rakenne.
- Yhdistä seos ja tuorejuusto yhtenäiseksi levitteeksi, ja anna sen vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
PUNAJUURILEVITE:
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Levitteeseen saa jäädä hieman karkea rakenne.
- Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
KEVYT COLESLAW:
- Vispaa omenaviinietikka, hunaja, sinappi sekä suola keskenään.
- Sekoita seos yhteen kaalin, porkkanoiden ja sellerin kanssa.
- Ripottele pinnalle hienonnettu persilja ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
WALDORF SALSA:
- Pyörittele omenakuutiot sitruunamehussa, jotta ne eivät ruskistu.
- Puolita viinirypäleet.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
VIHREÄ LEVITE:
- Sekoita tuorejuusto muiden ainesten kanssa hyvin yhteen.
- Laita seos jääkaappiin ja anna vetäytyä vähintään tunnin ajan.