Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Focaccia, vuokaleipä, patonki - taikinoista on moneksi
Taikinaleivonnan leivontavideo, joka esittelee asteittaiset ohjeet focaccian, vuokaleivän ja patonkien leipomiseen Vaasan leipätaikinoista.
- Vaasan leipätaikinoita
FOCACCIA:
- oliiviöljyä
- tomaattia
- oliiveja
- parmesaanijuustoa
- merisuolahiutaleita
VUOKALEIPÄ:
- ripotetta, esim. siemensekoitusta
- leipävuoat
PATONKI:
- ripotteita, esimerkiksi siemensekoitusta tai seesaminsiemeniä
FOCACCIA:
- Leikkaa taikina neljään osaan.
- Paina taikinanpalasta ja venytä se kiekon malliseksi. Aseta leivinpaperoidulle pellille.
- Nostata taikinoita joko nostatuskaapissa 20-30 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 50-60 minuuttia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
- Kaada focaccioiden päälle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja sivele se taikinoiden pintaan.
- Paina haluamiasi täytteet focacciaan, esimerkiksi tomaattia ja oliiveja. Tavallisen foccacian saat painelemalla taikinaan sormilla koloja ja ripottelemalla merisuolahiutaleita päälle. Parmesaanilastuista saa hyvää lisämakua focacciaan.
- Paista 190-200 asteessa noin 15 minuuttia.
VUOKALEIPÄ:
- Leikkaa pyöreä taikina puoliksi.
- Paina puolikkaat leikkuupinta alaspäin ripotteeseen.
- Nosta puolikkaat vuokiin ripotepinta ylöspäin.
- Nostata vuokaleipiä joko nostatuskaapissa 40-60 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1,5 tuntia tai kylmiössä yön yli hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
- Paista 180-190 asteessa noin 20-25 minuuttia.
- Anna jäähtyä 10-15 minuuttia.
PATONKI:
- Leikkaa taikina pitkittäin puoliksi.
- Ota taikinanpalan päistä kiinni ja venytä patongin mittaiseksi.
- Paina taikina ripotteeseen leikkuupinta alaspäin ja nosta pellille ripotepinta ylöspäin.
- Paista 190-200 asteessa noin 15-20 minuuttia.