Leivät Talon vaaleasta leipätaikinasta

Taikinaleivonnan perusteet -videossa näytetään, kuinka leivotaan erilaisia perusleipiä Vaasan Talon vaaleasta leipätaikinasta, kuten pitkä leipä ja juustoleipä.


Isännän leipä:

  1. Sulata ja nostata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan
  2. Jauhota ja viillota leivät. Isännän leivän viillotus on neljä vinottaista viiltoa molemmin puolin, jolloin lopputuloksena on ikäänkuin salmiakkikuvio.
  3. Paista 180-190 asteessa 25-30 minuuttia. Anna kosteutta paiston aluksi.

Pyöreä, ripoteltu leipä:

  1. Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa sulanut taikina puoliksi.
  3. Paina puolikkaat taikinat leikkuupinta alaspäin ripotteeseen.
  4. Nostele leivät ripote ylöspäin pellille.
  5. Nostata joko nostatuskaapissa 30-40 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1½ tuntia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä noin 10-12 tuntia.
  6. Paista 180 asteessa 18-22 minuuttia.

Pitkä leipä:

  1. Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ota taikinan molemmista päistä kiinni ja venytä taikinaa. Heiluttamalla taikinaa samalla saat pidemmän leivän.
  3. Nostata joko nostatuskaapissa 30-50 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1½ tuntia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
  4. Jauhota ja viillota nostatetut leivät.
  5. Paista 180-190 asteessa noin 25 minuuttia.