Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Leivät Talon vaaleasta leipätaikinasta
Taikinaleivonnan perusteet -videossa näytetään, kuinka leivotaan erilaisia perusleipiä Vaasan Talon vaaleasta leipätaikinasta, kuten pitkä leipä ja juustoleipä.
- Vaasan Talon vaalea leipätaikinaa
- vehnäjauhoja ja sihti
- ripotetta, kuten juustoraastetta tai sesaminsiemeniä
- veitsi viillotukseen
Isännän leipä:
- Sulata ja nostata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan
- Jauhota ja viillota leivät. Isännän leivän viillotus on neljä vinottaista viiltoa molemmin puolin, jolloin lopputuloksena on ikäänkuin salmiakkikuvio.
- Paista 180-190 asteessa 25-30 minuuttia. Anna kosteutta paiston aluksi.
Pyöreä, ripoteltu leipä:
- Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa sulanut taikina puoliksi.
- Paina puolikkaat taikinat leikkuupinta alaspäin ripotteeseen.
- Nostele leivät ripote ylöspäin pellille.
- Nostata joko nostatuskaapissa 30-40 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1½ tuntia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä noin 10-12 tuntia.
- Paista 180 asteessa 18-22 minuuttia.
Pitkä leipä:
- Sulata taikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
- Ota taikinan molemmista päistä kiinni ja venytä taikinaa. Heiluttamalla taikinaa samalla saat pidemmän leivän.
- Nostata joko nostatuskaapissa 30-50 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1½ tuntia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
- Jauhota ja viillota nostatetut leivät.
- Paista 180-190 asteessa noin 25 minuuttia.