Sipulikeitto leivässä

Ismo Sipeläinen, Suomen Bocuse d’Or edustaja kaudelle 2024-2025, ideoi ravintoloille reseptiikkaa Lantmännen Unibaken leipien ja Arla Pron maitotuotteiden voimin. Ismon apuna on ollut Kaisa Laanemäe, joka on Ismon assistenttina kisakauden.


8 annosta

  • 8 kpl Vaasan Mestarin Hapanjuurisämpylä
  • 800 g sipulia
  • 4 kpl valkosipulinkynsiä
  • 50 g Arla meijerivoita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 l lihalientä
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 6 oksaa timjamia
  • 100 g Castello Gouda 500g, raastettuna

  1. Viipaloi sipulit ja valkosipuli. Karamellisoi sipulit kauttaaltaan voissa.
  2. Ripottele joukkoon vehnäjauho ja sekoita huolella.
  3. Lisää valkoviini ja anna viinin haihtua melkein kokonaan, ennen kuin lisäät lihaliemen.
  4. Lisää joukkoon laakerinlehti sekä hieman nypittyjä timjamin lehtiä.
  5. Anna hautua hiljalleen noin tunnin ajan.
  6. Mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.
  7. Leikkaa sämpylät halki ja poista yläosa. Koverra sisusta tyhjäksi. Varo, ettet puhkaise sämpylää.
  8. Raasta juusto ja lisää joukkoon sämpylöiden sisusta.
  9. Täytä sämpylät sipulikeitolla ja päällystä runsaalla juustoleipäseoksella ja tee sama sämpylän kannelle.
  10. Paista 180-asteisessa uunissa, kunnes juusto alkaa hieman ottaa väriä ja tarjoile.
  11. Koristele halutessasi hieman nypityillä timjamin lehdillä.