Burger Battlen voittaja neuvoo - näin teet mahtavan burgerin!
Kyselytutkimuksemme mukaan suomalaisten burgereiden ystävien tärkein laatukriteeri täydellisessä hampurilaisessa on maku. Vastauksen siihen, miten täydellisen makuinen hampurilainen valmistetaan, antaa meille 2019 Burger Battlessa Suomen ensimmäiseksi Burgermestariksi kruunattu Pekka Koponen. Burger Battle on ammattilaisten burgerkisa, jonka Food Camp ja Lantmännen Unibake toteuttivat ensimmäistä kertaa vuonna 2019.
Burgermestari Pekka Koposen näkemys täydellisen hampurilaisen elementeistä on yksiselitteinen:
– Perusasiat pitää olla kunnossa! Tärkeintä on helvetin hyvä sämpylä ja pihvi.
Koposen nyrkkisääntö hyvän burgerin rakentamiseen on selkeys ja olennaiseen keskittyminen:
– Burgerin sielu pitää olla kunnossa ja lisukkeet tasapainossa muun setin kanssa. Ei kannata koettaa mitään tähtitieteellistä, Koponen ohjeistaa burgerin tekemisen perusteita.
Hän työskenteli Tampereen Ravinteli Huberissa kisan aikaan ja vei voiton Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtuman finaalissa maaliskuussa 2019.
Hampurilaissämpylä ja pihvi burgerin peruspilareina
Hampurilaissämpylä on usein ensimmäinen asia, jonka ruokailija annoksestaan näkee.
– Sämpylän houkutteleva ulkonäkö on totta kai tärkeä. Silmillään sitä ensimmäisen kerran syö. Pienillä jutuilla, kuten siemenillä ja ripotteilla, sämpylästä saa mielenkiintoisen.
Sämpylässä ratkaisevaa on Koposen mielestä laadukkaat raaka-aineet. Sämpylässä tulee olla kuohkea rakenne, eikä se saa samantien murentua suuhun.
– Teen itse mielelläni briossipohjaisen sämpylän. Briossissa saa olla voin makua kunnolla, eikä lämmittäessä siis todellakaan kannata säästellä voita. Voi on briossissa se juttu!
Koposen mukaan onnistunut burgeri syntyy sämpylän ja pihvin tasapainosta. Pihvissä pitää olla tarpeeksi rasvaa, oikea suola ja hyvät paistopinnat. Kun pihvi on laadukkaan sämpylän välissä ja sisälämpötilat ovat kunnossa, syntyy mehukas ja tasapainoinen kokonaisuus.
Täydellisen hampurilaisen täyttäminen
Kun sämpylä ja pihvi on sovitettu yhteen, kaipaa hampurilainen lisäksi täytteitä.
– Täytteissä pitää olla happoa ja umamia eli lihaista makua, joka antaa pyöreyttä. Salaatti tuo raikkautta, jos sellaista haluaa, Koponen sanoo.
Burger Battlessa Koponen tuunasi kokonaisuudesta erityisen tekemällä pieniä muutoksia.
– Esimerkiksi yhdessä kisaburgerissa munakas korvasi majoneesin ja toi täyteläisyyttä. Pekonilla saa aikaan vaihtelua, ja kun paistetun pekonin lisää pihvimassaan, syntyy siitä erilaista makumaailmaa kuin totutusta naudan täyslihapihvistä. Umamin makua tulee mukavasti mustasta valkosipulista.
Olennaista on Koposen mielestä makujen tasapaino, jolloin kaikki hampurilaisen komponentit saavat tilaa maistua hampurilaisen välissä. Hampurilaisen kokoamiseen Koponen ei anna ohjeita. Tärkeintä hampurilaisessa on hyvä maku.
Burgermestari Pekka Koponen – Suomen ensimmäisen Burger Battlen voittaja
Alunperin Huittisista kotoisin olevan Koposen liekki ravintolatyöhön syttyi työharjoittelussa Hotelli Tammerissa, jossa ammattikoululaisen taitoihin luotettiin heti. Useissa Tampereen ravintoloissa työskennellyt Koponen painottaa ammattitaidon kehittämisen ja intohimon tärkeyttä. Tällä hetkellä Koponen opiskelee lihanleikkausta Tampereella Tredussa.
Koposen voittama, Food Camp Finlandin ja Lantmännen Unibaken Burger Battle järjestettiin maaliskuussa 2019. Suomen ensimmäinen Burgermestari työskenteli tuolloin Ravinteli Huberissa ja kehitteli listalle uusia burgerireseptejä. Kisan ylivoimainen voitto heltisi huolellisesti valmistetulla tuotteella, jota kisan päätuomari Pekka Terävä luonnehti “elämänsä parhaaksi burgeriksi”. Löydät Koposen voittoburgerin reseptin täältä.