Tältä näyttävät oikein ja väärin paistetut leivonnaispakasteet - katso kuvat
Anu Kemppainen Lantmännen Unibakelta kouluttaa työkseen kauppiaita ja työntekijöitä oikean paiston saloihin ja leivonnaispakasteiden parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Paistokoulutuksissa asiakkaat perehtyvät leivonnaispakasteiden paistamiseen ja tuotteiden oikeaan esivalmisteluun – keinoihin, joilla myynti saadaan nousuun. Ota hyöty irti ja paista oikein. Aloita lukemalla Anun pikavinkit oikeaan paistoon!
Pullat
Kuvissa näet sulatetun ja jäisenä paistetun Kanelikierrepullan eron. Kumpi maistuisi sinulle?
Valmista pullat näin:
- Ennakoi paistaminen ja huolehdi sulatuksesta. Paistaminen nopeutuu ja saat paistaa tuoretta pulla esim. kahdesti päivässä, kun teet sulatuksesta rutiinin.
- Sulata pullia noin 1–2 huoneenlämmössä tai yön yli maitokaapissa tai kylmiössä. Suojaa pullat muovilla tai pinnavaunun hupulla, jotta pullat eivät kuivu eivätkä hajut tartu niihin.
- Muista jättää pullille tilaa nousta pellillä. Sulatus herättää hiivan ja kohottaa taikinaa, ja paiston aikana pullista tulee kauniin muhkeita.
- Paista pullat meidän paisto-ohjelmamme mukaan. Paisto-ohjelmat löytyvät esimerkiksi paistolakanastamme ja esitteistämme.
- Asettele pullat tarjolle hieman jäähtyneinä.
Vaasan Perinteinen Korvapuusti on oikein paistettuna kohonnut.
Pullien sulatus tulee tehdä kunnolla. Jäisinä paistetut pullat eivät kohoa, ja ne jäävät tiiviiksi littanoiksi. Anulla on pullien paistoon hyvä vinkki, joka pätee muussakin paistamisessa.
– Jos pullat eivät paistu kunnolla ensimmäisellä yrittämällä, älä lannistu. Joskus pitää vain oppia omaa tuntemaan omaa uunia. Usein on parempi korjata lämpöä ensi kerralla ja pysyä ohjeen mukaisessa ajassa.
– Kannattaa muistaa, että leivonnaispakasteissa yhdestä on moneksi. Esimerkiksi Vaasan Vadelmalettipullan voi helposti tuunata Vadelmaiseksi manteli-murupullaksi, joka on kesäinen ja tyylikäs versio samasta tuotteesta.
Pasteijat
Kuvissa näet eron sulatetun ja voidellun sekä kalpean ja tiiviiin pasteijan välillä. Kumman valitsisit?
Jotkut pasteijoista paistetaan jäisinä, mikä helpottaa kiireistä päivää paistopisteellä. Jäisinä paistetaan pitkäaikaiset suosikkituotteemme Vaasan kolmiopasteijat eli Fetajuustokolmio, Kinkku-juustokolmio ja Broilerikolmio, kuten myös Vaasan Maukas lihapasteija ja Vaasan Maukas kinkkupasteija. Jäisinä paistettavien pasteijoiden taikina on hyvin lehtevä, ja esimerkiksi kolmiot ovat kypsinä erittäin muhkeita.
Valmista kolmiot ja uutuuspasteijat näin:
- Paista tuotteet jäisinä.
- Vaasan Maukas lihapasteija ja Vaasan Maukas kinkkupasteija ovat valmiina paistoon, eikä niitä tarvitse voidella.
- Jos pasteijat sulavat, lehtitaikinan lehtevyys kärsii ja paistettu tuote jää littanaksi.
Viinerit
Jäisenä paistettu viineri on lehtevä, kun taas sulaneena paistetussa viinerissä taikinan lehtevyys on kärsinyt.
Valmista viinerit näin:
- Viinerit paistetaan jäisinä. Jos viinerit sulavat, lehtitaikinan lehtevyys kärsii ja paistettu tuote jää littanaksi.
- Jätä kunnolla väliä, kun ladot viinereitä pellille. Viinerit kohoavat runsaasti uunissa.
- Paista ohjeen mukaan.
- Älä avaa uuninluukkua paiston aikana.
- Anna viinereiden jäähtyä kunnolla, ennen kuin koristelet niitä.
Ollakseen lehteviä viinerit tarvitsevat ilmaa. Anu vinkkaa, miten viinereistä paistetaan lehteviä.
– Viinerit tarvitsevat kiertävää ilmaa. Jätä siis pellille kunnolla väliä ja jätä joka toinen uunin väli tyhjäksi. Ja ennen kaikkea, älä avaa uuninluukkua paiston aikana!
Anun muistuttaa, että viinereitä tulee paistaa tarpeeksi pitkään ohjeen mukaisessa lämpötilassa, jotta viineri ei jää raa’aksi. Viineri saattaa näyttää lehtevältä heti paiston jälkeen mutta lässähtää hetken päästä, mikäli paisto on jäänyt vajaaksi.
Croissantit
Croissanttien valmistamiseen pätevät samat säännöt kuin viinereihin, ne paistetaan jäisinä. Yksi ammattilaisvinkki Anulla kuitenkin on: parhaan lopputuloksen saavutat, kun annat croissanttien sulaa 15–20 minuuttia ennen paistoa.
Munkit
Valmista munkit näin:
- Sulata munkit huoneenlämmössä puoli tuntia tai maitokaapissa yön yli, vaikkapa omassa laatikossaan.
- Lämmitä munkkeja uunissa ohjeen mukaan noin 2–3 minuuttia, jotta rasva nousee pintaan ja sokerointi onnistuu.
- Lämmitä vain sen verran munkkeja kuin ehdit sokeroida kerralla. Sokeri ei tartu haaleisiin munkkeihin.
Munkkien sokerointiin Anulla on hyvä vinkki, joka kannattaa pitää mielessä.
– Vaihda sokeri uuteen ennen kuin se alkaa paakkuuntua tai mennä epäsiistiksi. Asiakkaat eivät osta rumasti sokeroituja munkkeja, joten sokerissa säästely ei ole oikea säästökohde.
Riisipiirakat
Valmista riisipiirakat näin:
- Paista riisipiirakat jäisinä riisipiirakan paisto-ohjelmamme mukaan.
- Riisipiirakat eivät kohoa, joten voit latoa pellin täyteen.
- Voit halutessasi voidella riisipiirakat paiston jälkeen voisulalla.
Ympäri Suomea kouluttava Anu on nähnyt riisipiirakoiden menekissä mielenkiintoisen maantieteellisen erikoisuuden.
– Jostain syystä Länsi-Suomessa suositaan vaaleampaa paistopintaa kuin Itä-Suomessa. Länsi-Suomessa myydään myös isompia monipakkauksia kuin muualla Suomessa, olivat ne sitten täytetty riisipiirakoilla, sämpylöillä tai muilla tuotteilla.
Käytännön ohje liittyy monipakkausten pussittamiseen.
– Pussita riisipiirakat monipakkauksiin vasta jäähtyneinä. Paperipussit höyrystävät ja teippaukset aukeavat, eivätkä sellaiset pakkaukset näytä myyviltä.
Leivät
Valmista leivät näin:
- Sulata leipiä vähintään 1–2 tuntia tai vaikka yön yli kylmiössä laatikoissaan.
- Paista ohjeen mukaan, yleensä noin 12–15 minuuttia.
- Pussita leivät lämpiminä ja jätä pussinsuut auki. Vie leivät esille ja käy myöhemmin sulkemassa pussinsuut.
Kunnollinen sulattaminen on Anun mielestä leipien onnistumisen edellytys.
– Huolehdi sulatuksesta. Esimerkiksi suosittu Vaasan Rievä on paksu leipä ja siinä on mehevä sisus kauran ansiosta. Jos sen paistaisi jäisenä, vielä paistaessa sen pinta tuntuisi kypsältä, mutta kotona asiakas yllättyisikin leikatessaan jäistä leipää.
Lopuksi Anu antaa erittäin toimivan ja käytännön työtä helpottava ohjeen, jolla myymälässä kuin myymälässä voi hoitaa leivän sulattamisen oikeaoppisesti.
– Sulata kerralla koko leipälaatikko. Merkitse laatikon kyljessä olevaan lappuun, koska otat laatikon pakkasesta sulatukseen. Nosta laatikko sulamaan juomadollyn päälle maitokaappiin. Leipien sulatus ei näin vaadi ylimääräistä tilaa. Leivät säilyvät maitokaapissa kolme päivää, joiden aikana ne ovat näppärästi paistettavissa heti, kun esillepano huutaa tuoretta leipää.
Jos olet kiinnostunut leivontaohjeista ja -videoista, paistokoulutuksesta tai innostut leipomaan Vaasan-leipätaikinoista, autamme mielellämme. Ota yhteyttä aluepäällikköösi.