Panostetaan kuituun - terveellinen leipä takaa ravintosuositusten mukaisen annoksen
Keittiöammattilaisten tekemät hyvät leipävalinnat ovat helppo tapa varmistaa asiakkaille terveellinen ja jaksamista tukeva ateriakokonaisuus. Terveellisiä leipiä valitessa ei myöskään ole tarvetta tinkiä herkullisuudesta, muistuttaa Lantmännen Unibaken ravitsemusasiantuntija Marika Lyly.
Ilman leipää on vaikea koostaa kuidun saamisen osalta ravintosuosituksia vastaavaa ateriakokonaisuutta. Marika Lyly on paneutunut leivän ravitsemuksellisuuteen ja tietää, että leivän tarjoaminen automatisoi ja helpottaa hyvän ja jaksamista tukevan ateriavalinnan koostamista.
–Terveellisyyden vinkkelistä leipä on erinomainen mahdollisuus tuoda ruokavalioon lisää kuitua ja täysjyväviljaa ja vitamiineja. Täysjyväviljaa sisältävä leipä sisältyy ravitsemussuositusten lautasmalliin, kertoo Marika.
Suomalaisista noin 70 % kärsii kuituvajeesta. Suomalaisten saamasta kuidusta suurin osa tulee viljatuotteista ja etenkin leivästä, sillä suomalaiset syövät leipää monessa eri yhteydessä päivittäin. Runsaasti kuitua sisältävä leipä on siis osa suomalaisten kuidunsaannin takeista. Viljatuotteiden lisäksi tärkeitä kuidun lähteitä ovat kasvikset, hedelmät, pähkinät ja siemenet. Suomessa on vahva ruisleipäkulttuuri. Ruisleipä ei kuitenkaan ole ainoa runsaskuituinen leipätyyppi, vaan vaaleammat herkutteluleivät voivat sisältää täysjyvävehnää tai täysjyväkauraa, mikä tekee niistä terveellisen vaihtoehdon. Runsaskuituisesta leivästä puhutaan silloin, kun leivässä on vähintään 6 % kuitua.
– Leivän väri ei välttämättä kerro terveellisyydestä. Myös vaaleissa leivissä löytyy runsaskuituisia vaihtoehtoja, joten kannattaa seurata leivän ravintoarvoja ja tutkia, mitä leipä sisältää, muistuttaa Marika. Vaaleat herkkuleivätkin voivat siis olla ravintoarvoiltaan runsaskuituisia ja terveellisiä. Maistuvuus on Marikan mielestä leivän valinnassa ensiarvoisen tärkeää.
– Leivässä oleellisinta on maku. Vastapaistetun leivän tuoksu ja herkullinen tuoreus ovat vastustamattomia. Kun saa tällaisen makukokemuksen, haluaa hyvästä leivästä tehdä vakituisen osan valikoimaa.
Terveellisyydestä huolehtiminen on vastuuteko
Terveellisyys on megatrendi, joka ui jokaiselle elämänalueelle. Ihmiset etsivät terveellisiä vaihtoehtoja lautaselleen herkullisuudesta tinkimättä. Lantmännen Unibaken Joutsenon leipomossa tehdäänkin tuotekehitystä ja panostetaan ihanien uutuuksien suunnitteluun. Terveellisyyden ja herkullisuuden leipominen sisään samaan tuotteeseen on kehityksessä olennaista. Leivissä korkea kuitupitoisuus, maltillinen suolan määrä ja runsas täysjyväviljan käyttö ovat oleellisia asioita.
– Leipomoalan toimijana kannamme kortemme kekoon edistääksemme suomalaisten terveyttä. Elintarviketeollisuuden on otettava vastuuta globaaleissa terveyshaasteissa. Lantmännen Unibake haluaa olla osa ratkaisua ja toimia vastuullisesti, summaa Marika.
Lue, mitä vastuullisuus meille merkitsee.
Lautaselle viljaa ja kasviproteiinia
Eläinperäisten proteiinilähteiden osittainen korvaaminen kasvisperäisillä proteiininlähteillä on käynnissä oleva iso muutos. Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen tarkoittaa useimmille palkokasveihin ja kasvisproteiinivalmisteisiin siirtymistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että viljavalmisteet ovat myös erinomainen kasvisproteiinin lähde. Saamme niistä yli viidesosan kaikesta proteiinista. Viljavalmisteet ovat luonteva osa aterioita päivän mittaan, joten sen takia proteiinin saanti niistä on määrällisestikin merkityksellinen. Samalla mukana tulee tuhti annos kuitua.
Viljatuotteet yhdistyvät perinteisesti ajatuksissa lähinnä hiilihydraattien saantiin. Marikan mielestä olisi ansaittua puhua myös viljatuotteiden proteiinipitoisuudesta. Se toki kalpenee esimerkiksi kanalle ja pavuille, jos tarkastellaan proteiinin määrää per 100 g, mutta kuten edellä todettiin, viljavalmisteet ovat merkittävä proteiinin lähde ruokavaliossamme maitovalmisteiden ja liha- ja kananmunaruokien rinnalla.
– Täysipainoisen annoksen kokoaminen ei vaadi maalaisjärkeä kummempaa. Esimerkiksi vilja ja palkokasvit ovat yhdistelmänä erinomainen, sillä ne täydentävät toisiaan kasviproteiinin lähteenä. Hernekeitto ja ruisleipä ovat kombona perinteinen ja terveellinen, Marika muistuttaa arvostamaan klassista annosta.
Kuitupitoisen leivän valinta on tehty helpoksi
Lantmännen Unibaken leipien ravintoarvot on merkitty selvästi. Jos tuotteessa on kuitua vähintään 6 %, merkitään se erikseen runsaskuituinen-merkillä. Mikäli tuotteen valmistuksessa käytetystä viljasta vähintään yli puolet on täysjyväviljaa, nimetään tuote täysviljatuotteeksi.
Esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteet ovat oivallinen tapa varmistua siitä, että leivän ravintoarvot ovat kunnossa ja tuotteet ovat omassa tuoteryhmässään parempi valinta. Niissä on runsaasti kuitua, maltillisesti suolaa, sokeria ja rasvaa. Sydänmerkki-tuotteet on helppo valinta silloin, kun haluaa tehdä varmasti terveellisiä valintoja. Suurin osa Sydänmerkki-tuotteista on sulattaen valmiita, joten leivän tarjoaminen ei sido käsiä muulta keittiötyöltä.
Mikä on Sydänmerkki?
- Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto.
- Sydänmerkki-tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään. Jokaisella tuoteryhmällä on omat ravitsemuskriteerit, joissa puututaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaisiin seikkoihin.
- Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.