Vaasan Mestarin leivät vakuuttavat laadulla ja monikäyttöisyydellä
Wilderness Hotel Inari on yksi Nellim Wilderness Hotels & Safaris -ketjun viidestä hotellista. Joulukuussa alkaa hotellin yksi vuoden kiireisimmistä sesongeista, kun tuhannet vierailijat erityisesti ulkomailta haluavat kokea talvisen Lapin tunnelman. Hotellin keittiömestari Teemu Akujärvi tuntee asiakkaiden mieltymykset leipäpöydässä.
Inarinjärven rannalla sijaitseva hotelli tarjoaa laadukasta majoitusta ja opastettuja elämysretkiä upeassa lähiympäristössä ympäri vuoden, joten hotellin ravintoloissa riittää vilskettä. Talvikauden alku on kuitenkin erityisen kiireinen ja uudet kausityöntekijät täytyy perehdyttää tehtäviinsä nopeasti. Hotellissa on 70 työntekijää, joista 2/3 on ulkomaalaisia.
– Vieraistakin on arvioni mukaan 95 prosenttia ulkomaalaisia, ja he viipyvät hotellissa keskimäärin 5–7 päivää. Viikonloppuisin on enemmän myös paikallisia asiakkaita ja joulukuussa pikkujouluja, kertoo Teemu Akujärvi.
Leipomotuotteiden helppous ja laatu vakuuttaa
Wilderness Inarissa on käytetty Lantmännen Unibaken tuotevalikoiman leipiä alusta asti, niin leivonnaispakasteita kuin taikinoitakin.
– Meillä on niin paljon uusia työntekijöitä, että ei ole aikaa perehdyttää heitä leivän leipomiseen. On tehokkainta laittaa leivät suoraan pakkasesta pellille ja uuniin. Näin säästämme paljon aikaa ja työskentelytiloja muuhun kokkaamiseen. Ja miksipä ei, kun laatu on niin hyvää.
Suurin osa suomalaisista syö säännöllisesti ruisleipää, mutta ulkomaalaisille asiakkaille sitä ei kannata olla paljon tarjolla.
– Toki ruisleipääkin aina vähän tarjotaan ja rieskaa myös. Kyllä ulkomaalaiset vieraat niitä maistelevat, mutta suurimmaksi osaksi he valitsevat vaaleaa, leikattavaa leipää. Asiakaskunnan kautta pitää miettiä mitä laitetaan tarjolle.
Leipää hotellissa menee yllin kyllin, olipa sitten mikä ruokailuhetki tahansa. Aamiaisella paahtoleipä ja croissantit ovat mieluisimpia, muulloin valitaan enemmän leikattavaa leipää.
– Leipä kuuluu erityisesti keskieurooppalaisten ruokavalioon, ja jos se loppuu buffasta, on sitä saatava nopeasti lisää. Sellaista tilannetta ei voi tulla, että leipä loppuisi kokonaan, se olisi katastrofi!
Hävikki haltuun leivonnaispakasteilla
Hävikin hallinta on oleellinen osa keittiön työtä. Sen suhteen Akujärvi pitääkin leivonnaispakasteita isossa roolissa, sillä ravintola-asiakkaita on paljon ja leivän menekki vaihtelee. Jos leipä on loppumassa kattauksen aikana, on pakkasesta helppo nopeasti laittaa uusi satsi uuniin ja kohta on taas tarjolla tuoretta leipää.
– Kaikki käyttämämme Lantmännen Unibaken leipävalikoiman Vaasan Mestarin leivät ovat paistovalmiita leipiä. Niitä on helppo käyttää ja laatu on todella hyvä. Yksi ranskalainen kokkimme ei voinut ensin millään hyväksyä, että käytämme pakasteleipiä, mutta leipiä maistellessaan hänkin vakuuttui niiden laadusta.
Eikä ihme, sillä Vaasan Mestarin leivät leivotaan Joutsenossa ja niissä käytetään eri viljalajeja. Leipä voidaan leipoa yhdistelemällä hapanjuuria ja aina kokeillaan myös jotain uutta.
Vaasan raakataikinasta on moneksi
Wilderness Hotel Inarin keittiössä on kokeiltu myös Vaasan raakataikinoita, jotka ovat Akujärven mielestä käteviä ja niitä on mukava räätälöidä mielensä mukaan. Taikinaleivonnan ohjeita voi lukea täältä. Taikina sulatetaan yön aikana kylmiössä ja aamulla taikinan voi muokata mihin muotoon haluaa ja lisätä päälle esimerkiksi siemeniä tai leikata siihen erilaisia viiltoja. Lisäksi leipätaikinasta voi tehdä nopeasti sämpylöitä. Hotellissa laatu pitää näkyä kaikkialla, joten myös leipäpöydän näyttävyyteen halutaan satsata.
– Esillelaittoastioihin panostaminen todella kannattaa. On tärkeää, miten leivät on laitettu esille, sillä asiakkaat kyllä kiinnittävät huomiota tällaisiin asioihin. Leipäpöydän ilme on tärkeä osa muuta kokonaisuutta.