Monipuolinen leipämme
Aamiaisella, välipalana, lounaalla, päivällisellä, retkieväänä, piknikillä, iltapalalla – ja vaikka yöllä. Suomalaisille leipä on luonteva osa jokapäiväisessä ruokailussa. Koska leipä on meille niin arkista, sen monipuolisuus, terveellisyys ja vastuullisuus voivat jopa yllättää.
Leipä tuo ruokavalioomme kuitua, täysjyväviljaa ja vitamiineja, mutta kätevänä hiilihydraattilähteenä myös jaksamista ja herkullisia makuelämyksiä. Ja mikä parasta, sitä voi erilaisilla täytteillä vaihdella loputtomasti kohti yhä terveellisempiä ja vastuullisempia valintoja. Lantmännen Unibaken ravitsemusasiantuntija Marika Lyly muistuttaa kuitenkin siitä tärkeimmästä:
– Leipä on mainio mahdollisuus tuoda ruokavalioon lisää kuitua, täysjyväviljaa ja vitamiineja. Oleellisinta leivässä on kuitenkin maku. Vastapaistetun leivän tuoksu ja herkullinen tuoreus ovat vastustamattomia. Tämän makukokemuksen jälkeen hyvä leipä nousee vakituiseksi osaksi valikoimaa, hän sanoo.
Rajaton määrä mahdollisuuksia
Leipä tarjoaa rajattoman määrän mahdollisuuksia. Voit luoda vegaanisia, kasvispainotteisia tai lihaisia leipiä, lisätä juustoja, pestoja, kastikkeita ja mausteita. Voit hyödyntää sesongin kasviksia tai maukkaita säilykkeitä. Leipä on loppujen lopuksi melko simppeli ja edullinen tarjottava, se sopii sekä arkeen että juhlaan. Se voi olla osa arkista keittolounasta, mutta se voi myös juhlistaa hienoa illallista. Ja molempiin ruokakokemuksiin sopii niin vaalea- kuin ruisleipä.
Jokainen leipätyyppi tarjoaa omanlaisensa koostumuksen ja makuja, joista jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Pääasia on, että leipä maistuu hyvältä. Leivän herkullinen tuoksu ja maku sekä sen monet mahdollisuudet ovat rikkaus, jota kannattaa hyödyntää niin kaupassa, kahvilassa kuin ravintolassa. Kun leipää on tarjolla monipuolisesti tai monella tavalla valmistettuna, jokainen löytää sen tuotteen, joka itselle maistuu parhaiten.
Kyllä, leipä on myös terveellistä
– Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää tulisi syödä vähintään 90 grammaa päivässä. Leipä onkin erinomainen täysjyvän lähde, sillä 30 g viipale leipää, joka on leivottu 100% täysjyväviljasta sisältää noin 20 g täysjyväviljaa ja 30 g viipale leipää, joka on leivottu 51% täysjyväviljasta sisältää noin 10 g täysjyväviljaa.
Täysjyväleivät ja ruisleivät ovat erityisen terveellisiä vaihtoehtoja. Ne sisältävät kuitua, joka edistää ruoansulatusta. Suomessa tilanne on hieman ristiriitainen: samaan aikaan kun syömme paljon kuitua sisältävää ruisleipää, meistä 70 prosenttia kärsii kuituvajeesta. Kuituvaje olisi vielä hurjempi, jos emme söisi leipää, sillä leipä on suomalaisten suurin kuitulähde.
Ruisleivän lisäksi myös vaaleat täysjyväleivät sisältävät paljon kuitua. Pelkkä leivän väri ei kerro leivän terveellisyydestä. Lantmännen Unibaken valikoimaesitteestä löydät leipien kuidun määrän ja ravintoarvot. Runsaskuituiseksi merkityissä tuotteissa on kuidun määrä vähintään 6 prosenttia ja täysviljatuotteissa on vähintään 50 prosenttia täysviljaa leivontaan käytetystä viljasta. Kuidun lisäksi leivän terveellisyyteen vaikuttaa myös maltillinen suolan määrä. Kun leipäpakkauksessa on Sydänmerkki-leima, voi olla varma, että leivässä on kuitua ja maltillisesti suolaa, sokeria ja rasvaa.
Vastuullisesti pellolta pöytään
Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelmassa on tavoitteena edistää kestävää viljelyä. Ohjelmaa toteutetaan rukiin viljelyssä yhteistyössä suomalaisten sopimusviljelijöiden kanssa. Konkreettisilla toimenpiteillä voidaan pienentää viljelyn ilmastovaikutuksia, tukea luonnon monimuotoisuutta ja sitoa hiiltä maaperään.
Onko ohjelmalla sitten vaikutusta Suomen peltoihin ja siihen leipään, mitä Suomessa syömme? Vastaus on yksiselitteisesti: kyllä. Lantmännenin leipomoyhtiöissä nimittäin käytetään noin kolmasosa Suomessa vuosittain tuotetusta rukiista. Vastuu rukiinviljelyn kehittämisessä on siis suuri. Syksyllä 2022 60 suomalaista rukiinviljelijää sitoutui ohjelmaan. Käytännössä se tarkoitti, että näillä tiloilla työkoneiden tankeissa käytetään vain 100-prosenttisesti biopolttoaineita ja pelloille levitetään ilmastoystävällisempiä lannoitteita.