Terveelliset valinnat leipälautasella - herkuttelukin sallitaan
Vaikka me suomalaiset voimme jo nyt olla ylpeitä runsaasti kuitua ja täysjyvää sisältävistä leivistämme, haluamme me Lantmännen Unibakella tarjota vielä enemmän ja terveellisempiä vaihtoehtoja. Makeita herkkuja ei tarvitse unohtaa, sillä nekin voivat olla osa terveellistä ruokavaliota. Syömisen ei kuulu olla mustavalkoista!
Kannamme vastuuta ruoan terveellisyydestä
Lantmännen Unibaken yritystoiminta perustuu läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen. Vastuullisena toimijana me Lantmännen Unibakella panostamme hyvään ravitsemukseen ja terveellisiä elintapoja tukevien tuotteiden kehitykseen. Olemme sitoutuneet tuomaan markkinoille leipävaihtoehtoja, jotka ovat entistäkin runsaskuituisempia ja sisältävät enemmän täysjyväviljaa.
– Ravitsemustavoitteemme liittyvät erityisesti kuituun, täysjyväviljaan, suolapitoisuuteen ja makeiden tuotteiden energiamäärään, Lantmännen Unibaken Junior Commercial Controller Ida Jouhki kertoo. Ida onkin oikea henkilö kertomaan ravitsemuksesta - onhan hän koulutukseltaan ravitsemustieteilijä ja elämäntavoiltaan aktiiviurheilija.
Enemmän kuitua ja täysjyvää, vähemmän suolaa
Lantmännen Unibaken tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki leipätuotteet olisivat kuidun lähteitä, mikä tarkoittaa, että leipätuotteissa on vähintään 3 % kuitua. Tavoitteena on myös, että kolmasosa leipien viljaraaka-aineista olisi täysjyvää.
– Olemme asetettujen ravitsemustavoitteiden suhteen kunnianhimoisia. Suomessa leipien kuitupitoisuus on jo valmiiksi niin hyvällä tasolla, että vaaleissa leivissä haluamme tarjota lisää runsaskuituisia vaihtoehtoja eli leipiä, joissa on kuitupitoisuus yli kuusi prosenttia. Ruisleiväthän ovat jo valmiiksi runsaskuituisia, Ida huomauttaa.
Suomalaiset saavat ravinnossaan liian vähän ravintokuitua. Ravintokuidulla tarkoitetaan imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita saa kasvikunnan eri lähteistä, kuten hedelmistä, marjoista ja siemenistä, ja tietenkin leipätuotteista. Leipätuotteista saa myös täysjyvää. Lantmännen Unibaken tavoitteena on kasvattaa leipätuotteissa täysjyvän osuus kolmasosaan kaikesta käytetystä viljaraaka-aineesta. Täysjyvällä tarkoitetaan viljaa, josta hyödynnetään koko jyvä. Tällöin jyvästä käytetään myös hyviä ravintoaineita sisältävät kuorikerrokset.
Ida Jouhki muistuttaa, että vaaleatkin leivät voivat olla runsaskuituisia ja terveellisiä kun ne sisältävät täysjyväviljaa. Runsaskuituisesta leivästä puhutaan silloin, kun leivässä on vähintään 6 % kuitua.
– Suomessa voimme olla ylpeitä siitä, miten runsaskuituisia leivät ovat jo valmiiksi! Yleisessä terveyskeskustelussa harmittaa kuitenkin se, ettei leivän syöntiä ajatella terveystekona. Ihmiset eivät aina ymmärrä, miten terveellistä esimerkiksi ruisleipä on.
Lantmännen Unibaken tavoitteena on myös vähentää suolan määrää vaaleissa leivissä, ruisleivissä ja fast food -tuotteissa.
Pienillä muutoksilla on iso vaikutus
Viljatuotteet ovat merkittävä osa ihmisten ruokavaliota Suomessa, joten tuotteiden ravintosisällöllä on iso vaikutus kansanterveyteen.
– Ravintokuidun ja täysjyväviljan lisääminen sekä suolan vähentäminen ovat pieniä muutoksia, mutta muutosten merkitys on merkittävä ihmisten kokonaisruokavaliossa. Siksi olen iloinen, että yrityksemme keskittyy terveyden kannalta näin olennaisiin tavoitteisiin, sanoo Ida.
Esimerkiksi Vaasan Pieni Ruisruutu ja Vaasan Iso Ruisruutu ovat suosittuja leipätuotteitamme ja myös Sydänmerkki-tuotteita. Niitä kulutetaan paljon julkisissa ruokapalveluissa, kuten päiväkodeissa. Sydänmerkki-tuotteiden leivissä suolaa saa olla enintään 0,9 grammaa, ja kuitua pitää olla vähintään 6 grammaa. Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto.
Vähemmän energiaa makeista herkuista
Makeissa tuotteissa Lantmännen Unibaken vastuullisuustavoitteessa keskitytään tuotteiden energiasisältöön tarjoamalla lisää alle 250 kilokalorin tuotteita. Terveystavoitteisiin yltää helpoiten annoskokoja pienentämällä. Herkuttelusta ei siis tarvitse luopua kokonaan.
– Tavoitteemme on se, että tuotteemme tukevat tasapainoista terveellistä ruokavaliota. Esimerkiksi pullat yltävät jo nyt tavoitteeseen aika hyvin, sillä niissä ei ole kovinkaan paljon rasvaa, huomauttaa Ida.
Herkuttelukin kuuluu elämään
Ida on itse hyvin tavoitteellinen elämäntavoissaan, mitä hänen aktiiviurheilijan uransa vaatiikin. Voimanostaja ja body fitness -kilpailija huolehtii terveellisestä ruokavaliosta kenties tavallista ihmistä tarkemmin, mutta kisakauden ulkopuolella herkuttelu on sallittua hänellekin.
– Syömisestä ei missään nimessä pidä tehdä liian vaikeaa tai liian mustavalkoista! Hyvä ja monipuolinen ruokavalio tukee fyysistä terveyttä ja sallii myös pullakahvit, jotka tuovat elämään iloa, nautintoa ja yhteenkuuluvuutta, Ida painottaa.