Liikenneasemalla tunnetaan suosituimmat matkaeväät
Matkakeidas Kausalassa pitää kiirettä, kun ammattiautoilijoiden ja työmatkailijoiden lisäksi kesälomamatkalaiset ovat tien päällä. Liikenneaseman herkullisen runsaasta vitriinistä napataan matkaan sandwicheja aamusta iltaan.
Lahden ja Kouvolan välissä sijaitsevassa Matkakeidas Kausalassa tiedetään, millaisilla eväillä matka taittuu parhaiten. Maija Sutelainen kertoo, että liikenneasemalla täytetään ja myydään 130 ruokaisaa sandwichia päivittäin. Vitriinissä myydään noin 15 erilaista sandwichia.
Runsas valikoima ja kiinnostava nimeäminen
Matkakeitaan vitriinit ovat runsaan ja houkuttelevan näköiset. Runsaus ja valikoiman laajuus toimivat täällä myyntivalttina. Sandwichien täytteet näkyvät herkullisesti sämpylän välistä, joten asiakas voi syödä silmillään. Ostettaessa sandwich sujautetaan krokopussiin, jolloin sitä on helppo kuljettaa mukana ja syödä lennossa. Sandwichit on nimetty selkeästi: Äijäsämpylä, Muijasämpylä ja Supersämpylä ovat mieleenjääviä ja omaperäisiä.
– Kookas ja isoon nälkään räätälöity Äijäsämpylä on ollut yksi valikoiman suosituimmista sandwicheista jo 15 vuoden ajan. Se on niittänyt lähialueilla mainetta, ja asiakkaat osaavat kysyä sen perään, Maija kertoo ikisuosikista.
Äijäsämpylä koostuu Vaasan Tummasta Sandwich-patongista ja sen herkullisista täytteistä: kananmunasta, pekonista, suolakurkusta ja majoneesista. Vastapainona tarjolla on toki myös Muijasämpylä. Se on Vaasan Kaurasämpylästä tehty pienempi sandwich, joka on täytetty kananmunalla, kalkkunalla ja paprikalla.
Maija kannustaa testaamaan, mikä toimii parhaiten omille asiakkaille. Matkakeitaassa vitriinivalikoima muokkautuu kokeilemalla, ja vakiintuneet tuotteet pysyvät mukana vuosia ja vuosikymmeniä.
– Meillä toimivat perinteiset täytteet. Suosituimpiin täytteisiin lukeutuvat kinkku, juusto ja kananmuna, Maija kertoo.
Sulattamalla tasalaatuiset sämpylät
Kaikkia vitriinin sandwicheja ei suinkaan tehdä samasta sämpylästä, vaan erilaisia leipiä ja niiden kokoja ja muotoja vaihtelevasti käyttäen saadaan esillepanoon kiinnostavuutta.
– Olemme aina valinneet käytettävät sämpylät tarkasti. Poistuvien tuotteiden tilalle on pyritty valitsemaan hyviä korvaajia.
Maijalle itselleen maistuu erityisesti Vaasan Kaurasämpylä sen hyvän maun takia.
– Käytämme sulattaen valmiita tuotteita, sillä ne helpottavat työtä valtavasti ja ovat tasalaatuista. Meidän ei tarvitse miettiä paistamista eikä uunin toimintaa, ja sulattaminen on helpompaa myös kesätyöntekijöille.
Maijan mukaan sandwichien tekemisessä auttaa selkeä työnjako. Homma toimii, kun jokainen tietää oman tehtävänsä.
– Aamuvuorossa oleva kassa ottaa satsin sämpylöitä sulamaan ja sämpyläntekovuorossa oleva tekee sämpylät kysynnän mukaan pitkin päivää, Maija kertoo työrutiineista.