Jouluherkkuja kehitetään Hyvinkään leipomossa
Tähtitorttuja, Joulutorttuja, Taskutorttuja, Torttutaikinalevyjä ja Piparitaikinaa – näitä valmistuu nyt Lantmännen Unibaken Hyvinkään leipomolla hurjaa tahtia.
Suomalaisten joulun suosikkiherkkuja halutaan tarjota kaikille
Hyvinkään leipomon tuotekehittäjä Sonja Heliranta seuraa silmä tarkkana, miten kone taittelee Tähtitortut yhä kotoisemman näköisiksi. Joulu on Suomessa perinteisten makujen aikaa. Niitä kunnioitetaan Lantmännen Unibaken Hyvinkään leipomossa, missä valmistuvat joulutortut sekä torttu- että piparitaikinat.
Tänä vuonna Lantmännen Unibake tarjoaa hieman uudenlaisia joulutorttuja, sillä tähdenmuotoiset tortut taitellaan nyt uudella tavalla, ja ne ovat kuin käsintehtyjä. Tuotekehittäjä Sonja Heliranta on seurannut uudenlaisten joulutorttujen valmistumista. Hän aloitti työnsä Hyvinkään leipomolla kesällä, joten työkokemusta leipomolla on nyt puolisen vuotta.
– Olemme leiponeet Hyvinkäällä joulu- ja tähtitorttuja todella paljon. Niitä riittää tarjolle. Tähtitortumme ovat nyt taiteltuja, joten ne näyttävät todella houkuttelevilta, hän kertoo.
Joululeivonnaisten sesonki alkaa marraskuun alussa ja silloin pitää löytyä herkkuja jokaiseen pöytään
Perinteisesti tähtitortut ja voilla leivotut joulutortut ovat esimerkiksi kauppojen paistopisteillä suomalaisten suursuosikkeja. Sonjan suosikki joulutuotteista onkin toiset perinteiset joululeivonnaiset, piparkakut.
– Kun paistaa piparitaikinaa, sen tuoksu tekee joulun. Tämän vuoksi piparit ovat ehdoton suosikkini.
Visaiseen kysymykseen kotileipureille – lehtitaikinalla leivottu vegaaninen vai voitaikinalla leivottu joulutorttu – Sonja vastaa viisaasti:
– Molemmissa on puolensa. Tekisin valinnan sen kautta, mitä tortulta haen. Voi tuo enemmän makua, mutta margariinia on helpompi käsitellä, siitä voi tulla kauniimpi ja lehtevämpi torttu. Maun puolesta siis valitsisin voitaikinan ja jos haluan panostaa ulkonäköön, valinta on lehtitaikina.
Tuotekehityksessä pohditaan yhä terveellisempiä vaihtoehtoja
Sonja on bio- ja elintarvikealan insinööri, mutta hän on koulutukseltaan myös kokki ja leipuri. Insinööriopintojensa aikana hän työskenteli elintarviketuotannossa.
– Aikaisemmista opinnoista ja työpaikoistani on tässä työssä paljon hyötyä. Tuotekehittäjän työssä saa olla monessa mukana ja pitää tietää paljon, jotta osaa tehdä oikeita ratkaisuja. Olen vasta kesällä aloittanut täällä, mutta Hyvinkään leipomossa ammattilaiset auttavat ja apua saan aina myös tiimiltäni.
Sonjan työhön kuuluu tietysti myös elintarvikealan trendien seuraaminen.
– Työhön kuuluu toki myös uusien tuotteiden kehittelyä, mutta se on vain pienen pieni osa työstä. Saan myös myynnin kautta asiakkaidemme toiveita tuotekehitykseen ja yritän toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan.
Tällä hetkellä yhä terveellisempien vaihtoehtojen kehittäminen on tärkeä trendi.
– Myös tuotekehityksessä mietimme, että kuinka tuotteista voi tehdä terveellisempiä – maun siitä kärsimättä. Vastuullisuus hankinnoissa on tärkeä asia, joka vaikuttaa myös tuotekehittäjän työssä.
Kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa asiakkailleen torttuja paistaville Sonja antaa yhden vinkin:
– Opettele tuntemaan oma uunisi. Uunit voivat olla hyvin erilaisia ja vaikka annamme joulun suosikkileivonnaisille paisto-ohjeet, kannattaa katsoa, miten oma uuni toimii ja toimia sen mukaan.
Mutta mikä olisi tuotekehittäjän unelmatuote?
– Lempimakuni on kardemumma. Olisi hienoa, jos onnistuisi luomaan kardemumman makuisen herkkuleivonnaisen, hän miettii.