Ruoholahden K-Marketin paistopisteessä tunnetaan kesäherkut
K-Market Ruoholahti sijaitsee kirjaimellisesti liikenteen solmukohdassa. Kaupasta on suoraan käynti Ruoholahden metroaseman sisääntuloaulaan, vieressä on ratikkapysäkki ja lähistöllä Länsisatama eikä vilkkaalle Länsiväylällekään ole pitkä matka.
Aamut ja iltapäivät ovat meillä vilkkainta aikaa. Silloin tästä haetaan työmatkalla aamiaista, matkapurtavaa tai syömistä työpaikalle
kauppias Niko Grönberg kertoo paistopisteen vierellä.
Myös kesällä väki hakee suositusta paistopisteestä herkkuja niin töihin kuin kesälomarientoihin. Kun kauppiaalta kysyy hänen omaa suosikkiaan, hän vastaa empimättä:
– Hyvä Schulstadin croissant maistuu aina!
Asiakkaiden kesäsuosikkeja ovat suolaisista leivonnaista Vaasan Fetajuustokolmiot, Vaasan riisipiirakat ja juurikin ne Schulstadin croissantit.
Makeiden leivonnaisten ykkössuosikki on Schulstadin Mansikka-vaniljawiener. Tuore mansikka yhdistettynä herkulliseen wieneriin on asiakkaiden mieleen. Kauppiaan mukaan myös Vaasan Mustikka Jättimuffinit ovat suosittu piknik-herkku ja Vaasan Tuplatäytepulla maistuu kesällä sekä talvella.
– Kestosuosikkeja ovat Schulstad croissantien lisäksi Vaasan piirakat ja Vaasan Perinteinen Korvapuusti – se maistuu suomalaisille aina.
Runsas valikoima takaa paistopisteen suosion!
Arkiaamuina kaupassa aloitetaan paistaminen kello 5.00. Kun kaupan ovet avataan 6.30, leijailee metron liukuportaisiin ja kadulle asti vastustamaton tuoreiden leivonnaisten tuoksu. Aamun aikana paistopisteen uunissa paistetaan noin 100–120 pellillistä vitriiniin nostettavia herkkuja.
– Aamulla 95 prosenttia asiakkaistamme ostaa jotakin paistopisteestä. Aamulla mukaan otetaan usein suolaisia leivonnaisia, päivällä sitten haetaan kahvipullat. Iltapäivällä tulevat koululaiset, jotka ostavat mielellään jotakin pientä ja edullista, hän kertoo paistopisteen päivänkierrosta.
Paistopiste sijaitsee lähellä kassoja. Niko Grönbergin mukaan erityisesti aamukiireiset asiakkaat ovat tähän järjestelyyn tyytyväisiä. Ihmisillä on kiire metrolle ja töihin. Oma suosikkiherkku valitaan nopeasti ja sitten jatketaan matkaa. Paistopisteen vieressä on myös kahvimyynti, joten aamun perustarvikkeet saa napattua helposti mukaan.
– Aamulla otan tästä mielelläni Vaasan Riisipiirakoita. Joskus kyllä maistuu vaihtelun vuoksi myös Schulstadin croissant, asiakas paistopisteeltä huikkaa.
– Minä taas otan mukaan Vaasan Fetajuustokolmion. Se on ruokaisa. Mutta vaihtelua on hyvä olla, ettei aina tarvitse syödä samaa, toinen asiakas jatkaa.
Kauppias Niko Grönbergin mukaan paistopisteen menestyksen edellytys onkin nimenomaan runsas valikoima.
– Kannustan kaikkia rohkeasti kokeilemaan runsasta valikoimaa. Olen huomannut, että hyvä valikoima myy. Silloin löytyy kaikille vaihtoehtoja. Oman kokemukseni mukaan aika nopeasti saa sen näppituntuman kuinka paljon mitäkin lajia kannattaa paistaa. Leivonnaispakasteet ovat myös siitä hyviä, että hävikkiä ei synny, kun paistaa aina sen verran, minkä tietää menekin olevan.
Kaikki paistaa ja maltti on valttia
Niko Grönbergin mukaan paistopisteen vitriiniä on päivän aikana hyvä tarkkailla ja paistaa tuotteita sen mukaan mitä niitä menee.
– Meillä on pieni kauppa ja tiivis porukka. Kaikki osaavat paistaa. On myös tärkeää, että vitriinissä olevat tuotteet on oikein paistettu. Sanoisin, että paistamisessa ei saa hoppuilla. Oikein paistetut tuotteet tekevät kauppansa, hän korostaa.
Hän myöntää, että paistopiste sitoo henkilökuntaa ja vaatii hieman ylimääräistä työtä, mutta hänen mielestään se kannattaa.
– Meidän kaupassa paistopistetuotteet ovat yksi tärkeimmistä tuoteryhmistä. Uskon, että se kaupasta tuleva herkullinen leivonnaisten tuoksu, saa ihmiset tulemaan kauppaan ostoksille.
Kauppiaan mukaan hän myös kuuntelee herkällä korvalla asiakkaitaan. Vitriiniin hankitaan usein tuotteita juuri asiakkaiden toiveiden mukaan. Viime vuosina esimerkiksi kasvisvaihtoehdot ovat lisänneet suosiotaan.
– Asiakkaat ovat hyvin perillä uutuuksista ja heidän toiveita kannattaa kuunnella, hän kannustaa.