4 + 1 vinkkiä, joilla tuet asiakkaittesi ja ympäristön hyvinvointia
Kuinka autat asiakkaita valitsemaan oman ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta paremman vaihtoehdon? Entä millaisia vastuullisia ratkaisuja Lantmännen Unibake tarjoaa?
Suomalaiset kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia sekä ruoan vastuullisuudesta että sen terveellisyydestä. Näin kertoo esimerkiksi Taloustutkimuksen Suomi Syö -tutkimus. Arkiruoassa näiden kahden elementin yhdistäminen onnistuu melko helposti. Leipä on tärkeä osa suomalaista ruokavaliota ja leipävalikoimalla voi vaikuttaa sekä asiakkaiden terveyteen että ympäristökuormaan.
Koska Lantmännen Unibaken tuotteita kulutetaan useilla aterioilla päivittäin, voimme vastuullisuusteoillamme tukea myös yleistä hyvinvointia. Tavoitteemme on, että terveellisten tuotteiden osuus on vuoteen 2030 mennessä kaksinkertainen vuoteen 2019 verrattuna.
Tässä 4 +1 vinkkiä:
1. Enemmän täysjyvää
Täysjyväleipä on mainio ratkaisu, joka tekee hyvää niin syöjälle kuin ympäristölle. Täysjyvä sisältää koko jyvän, kuorikerrokset mukaan lukien. Täysjyvän saannin on tieteellisesti todistettu olevan yksi parhaista tavoista tukea ihmisen terveyttä. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan meidän pitäisi syödä täysjyvää 90 grammaa joka päivä.
Täysjyvän käyttäminen on myös ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto, koska siinä hyödynnetään koko jyvä eli samasta jyvämäärästä saadaan enemmän jauhoa. Esimerkiksi 25 kilosta vehnää saadaan 80 täysjyvävuokaleipää (500 g/kpl), kun taas ainoastaan 57 vaaleaa vuokaleipää (500 g/kpl).
2. Kuitu tekee hyvää
Runsaskuituisia tuotteita kannattaa laittaa tarjolle, sillä suomalaisista 70 prosenttia saa päivittäisestä ruokavaliostaan liian vähän kuitua. Kun leivässä on vähintään 6 prosenttia kuitua, se saa runsaskuituinen-merkinnän. Ruisleivät ovat luonnostaan runsaskuituisia kuten myös monet täysjyväleivät.
Vaasan Pieni Ruisruutu tuo täysjyvää ja kaivattua kuitua leipävalikoimaan.
3. Vähemmän suolaa
Täysjyvän ja kuidun lisäksi on terveyden kannalta tärkeää kiinnittää huomiota suolan määrään leipätuotteissa. Ihmiset tarvitsevat suolan natriumia, mutta jos sitä saa liikaa, se kohottaa verenpainetta. Suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä.
Sydänmerkityissä leipätuotteissa kiinnitetään huomiota suolan määrään. Näissä tuotteissa on kuitua, mutta myös maltillisesti suolaa, sokeria ja rasvaa. Sydänmerkityissä leivissä on sallittu suolaa enintään 0,9 g / 100 g ja vastaavasti pullissa enintään 0,7 g / 100 g.
Vaasan Alppileivällä on Sydänmerkki eli se on terveyden kannalta tuoteryhmässään parempi vaihtoehto.
4. Herkkuhetketkin sallitaan
Terveellisyyden nimissä saatetaan kieltäytyä myös herkuttelusta. Ehdottomuuden sijaan kestävämpi vaihtoehto on tasapainoisen ruokasuhteen vaaliminen. Ruokasuhde kuvaa sitä, miten me suhtaudumme syömiseen ja ruokaan. Kun se on tasapainossa, ruokailuun liittyy hyviä tunteita ja iloa.
Tasapainoisessa ruokasuhteessa myös kohtuullinen herkuttelu on sallittua. Monille herkutteluhetket ovat osa sosiaalisia kohtaamisia ja mielen piristäjiä – kukapa haluaisi juhlien kahvipöydässä tai työkaverien kesken vietetyssä hetkessä kieltäytyä kaikesta. Avain monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokasuhteeseen on kohtuus.
Lantmännen Unibake keskittyy vastuullisuustavoitteissa makeiden tuotteiden osalta energiasisältöön. Haluamme tarjota enemmän tuotteita, joiden energiasisältö on enimmillään 250 kilokaloria/annos. Tällaiset herkut ovat kalorimäärältään noin välipalan kokoisia eikä niiden energiasisältö korvaa esimerkiksi kokonaista lounasateriaa.
Vaasan Vaniljarahkapulla sisältää 242 kcal/pulla. Se on hyvä valinta herkkuhetkiin.
5. Mitä merkit kertovat, muista myös nämä asiat:
- Hyvää Suomesta -merkki takaa sen, että tuote on valmistettu Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista.
- Avainlippu kertoo Suomessa tehdystä työstä.
- Sydänmerkki osoittaa, että tuote on tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi vaihtoehto.
- Ravintoainemerkinnöistä löydät tuotteiden ravintosisällön. Voit tarkistaa energian, rasvan, kuidun, hiilihydraattien, suolan ja sokerin määrän.
- Ainesosaluettelosta saat selville, mitä raaka-aineita tuote sisältää.