Hyvä suunnittelu tuo tehokkuutta paistopistetyöhön
Tehokkaan paistopistetyön tavoitteena on tarjota asiakkaille oikea leivonnainen juuri oikeaan aikaan. Paistopistekouluttajamme Anu Kemppaisen mukaan se saavutetaan, kun työ suunnitellaan hyvin ja toimitaan myös sen mukaan.
Suunnitelmallisuus on avain toimivaan ja tehokkaaseen paistopistetyöhön. Suunnitelman tekeminen ja siinä pitäytyminen tuovat selkeyttä tekemiseen, vähentävät hävikkiä sekä lisäävät laatua ja asiakkaiden tyytyväisyyttä. Näin sanoo Lantmännen Unibaken paistopistekouluttaja Anu Kemppainen.
- Suunnittelu lähtee siitä, että tuntee oman myymälän asiakasvirrat. Sen jälkeen mietitään, mitä tuotteita halutaan myydä, missä kalusteissa ja missä kohtaa. Kun tämä on selvää, laaditaan suunnitelma, jonka pohjalta tilataan tuotteet.
Tehokas pellitys on myös osa toimivaa paistopistetoimintaa. Hyvä suunnitelma tukee myös sujuvaa pellitystä. Pellityksessä huomioidaan leipomotuotteiden erilaiset ominaisuudet. Riisipiirakat voi pellittää jäisenä ja tiivisti pakkaseen, kun taas viinerit tarvitsevat enemmän tilaa ympärilleen. Tehokkaalla pellityksellä mahdollistetaan, että asiakkaat saavat oikeat tuotteet juuri oikeaan aikaan.
- Seuraavaan päivän paistoon valmistaudutaan jo edellisenä iltapäivänä. Silloin tehdään kaikki valmistelut, jotta aamun paisto sujuu suunnitelman mukaan. Suunnitelmassa kannattaa miettiä myös esimerkiksi tuotekohtainen paistojärjestys ja pellitetäänkö tuotteet kylmiöön vai pakkaseen. Hyvä suunnitelma tukee koko päivän paistoa ja takaa sen, että myös vaikkapa iltapäivällä kauppaan tuleville on tarjolla lämmintä leipää, Anu kertoo
Anu muistuttaa, että pelkkä suunnittelu ei riitä vaan suunnitelmaa täytyy myös noudattaa. Anu vinkkaakin, että paisto- ja esillelaittosuunnitelma sekä paisto-ohjeet on hyvä laittaa seinälle kaikkien näkyville. Kun paikat ovat siistit ja tavaroilla on oma paikkansa, tehostuu myös käytännön työ.
Paistopisteen kiirettä voi helpottaa ottamalla valikoimaan myös sulattaen valmiita tuotteita, Anu vinkkaa.
Apua on saatavilla
Suunnittelutyö kiireisen myymäläarjen keskellä saattaa tuntua haastavalta. Anu kannustaa varaamaan siihen kuitenkin aikaa. Lantmännen Unibake tukee ja auttaa asiakkaita suunnittelutyössä, kun uusi Vaasan Leipämö -paistopiste avataan.
- Suunnitelmallisuus kuuluu laajasti Vaasan Leipämön aloituskoulutukseen. Koulutamme lisäksi asiakkaita paistolaadun varmistamiseen, tuoteturvallisuuteen ja houkuttelevaan esillelaittoon, hän kertoo.
Lantmännen Unibaken aluepäälliköt auttavat ja sparraavat myös asiakkaitaan tehokkaaseen paistopistetyöhön.
- Meiltä saa aina apua ja vastauksia kysymyksiin, kun niitä tulee eteen. Tärkeää on, että paistopisteillä on saatavilla laadukkaita ja maistuvia tuotteita ja että työ paistopisteillä sujuu, Anu sanoo
Anun nopeat vinkit:
1. Tee tuotteille paistosuunnitelma jo edellisenä päivänä ja toimi sen mukaan.
2. Pidä huolta, että suunnitelma on kaikkien näkyvillä myymälässä.
3. Pidä paistopiste siistinä – varatkaa jokaiselle tuotteelle ja tavaralle oma paikka.
4. Muista myös sulattaen valmiit tuotteet – ne helpottavat paistopisteen kiirettä.
5. Tunne oma uunisi ja muista esilämmittää uuni ennen paistoa.
6. Laita tarjolle vain laadukkaita ja oikein paistettuja tuotteita – asiakkaan luottamus on ykkösasia.
7. Ota yhteyttä aluepäällikköö, jos kaipaat tukea tehokkaaseen paistopistetoimintaan.