Seuraamme jatkuvasti edistymistämme vastuullisuussuunnitelmamme eri osa-alueilla. Haluamme olla avoimia ja kertoa näistä läpinäkyvästi.

Eteneminen ilmastotavoitteissamme

Lantmännen Unibake on globaalisti sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen tavoitteeseen rajoittaa ilmaston lämpenemistä 1,5 asteeseen vuoteen 2030 mennessä. Pidemmän aikavälin tähtäimenämme on nettonolla kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Tavoitteenamme on Science Based Targets -aloitteen mukaisesti nettonolla kasvihuonekaasupäästöt pellosta pöytään -arvoketjussamme vuoteen 2050 mennessä. Tämä vaatii uudenlaista ajattelukykyä, uusia prosesseja sekä uusia standardeja.

 

Scope 1

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Vuoden 2019 lähtötasosta olemme vähentäneet päästöjämme 20 %, ja tämä trendi jatkuu. Edistystä tapahtuu energiatehokkuus- ja leipomoiden tuotantotilojen kehitysprojektien ympärillä.

Scope 2

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Vuoden 2019 lähtötasosta olemme vähentäneet Scope 2 -päästöjä 47 %, mikä on enemmän kuin mitä alun perin tavoittelimme. Näihin tuloksiin on päästy pääasiassa käyttämällä uusiutuvaa sähköä ja parantamalla energiatehokkuutta leipomoissamme.

Scope 3

Vuoden 2023 suoritustaso: Optimistinen

Vuoden 2019 lähtötasosta Scope 3 -päästömme ovat vähentyneet 4 %. Vaikka muutos ei ole suuri, olemme tehneet useita aloitteita vähentääksemme päästöjä merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Avain näihin pyrkimyksiin on kykymme sitouttaa tavarantoimittajiamme.

Eteneminen terveystavoitteissamme

Haluamme kaksinkertaistaa terveellisempien tuotteiden määrän vuoteen 2030 mennessä​. Tämä tarkoittaa ravintokuidun ja täysjyvän lisäämistä sekä suolan ja kalorien vähentämistä.

Täysjyvän määrä kasvattaminen

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Tavoitteenamme, että vuoteen 2030 mennessä 33 % leivissämme käytetyistä viljaraaka-aineistamme on täysjyvää. Vuoden 2023 datan mukaan olemme 23 prosentissa, eli emme ole juurikaan edenneet vuoden 2019 tasosta. Leipiemme reseptiikkaa uudistetaan parhaillaan useilla markkinoillamme globaalisti, mikä lupaa parempaa suoritustasoa lähivuosina.

Ravintokuidun lisääminen

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä 100 % leivistämme ja fast food -tuotteistamme sisältää vähintään 3 % ravintokuitua ja 30 % vehnäleivistämme sisältää vähintään 6 % ravintokuitua. Kummassakin kategoriassa on edistytty vuoden 2019 lähtötasosta. Globaalisti vuonna 2023 kuitupitoisten vehnäleipien määrä on kasvanut 55 prosentista 71 prosenttiin ja fast food -tuotteiden 22 prosentista 28 prosenttiin.

Suolan määrän vähentäminen

Vuoden 2023 suoritustaso: Alhainen

Tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä keskimääräinen suolan määrä on vähentynyt leivissä ja fast food -leipätuotteissa 10 %. Vuonna 2023 suolan määrä oli lisääntynyt kummassakin kategoriassa verrattuna vuoden 2019 lähtötasoon. Tämä selittyy muutoksella globaalissa asiakaskäyttäytymisessä ja korkeamman suolapitoisuuden tuotteiden kysynnän kasvulla. Kehitämme paraikaa tuotteidemme reseptiikkaa – myös yhteistyössä asiakkaidemme kanssa.

Energiasisällön vähentäminen

Vuoden 2023 suoritustaso: Optimistinen

Makeiden leivonnaistemme ravitsemustavoite koskee annoksien energiasisältöä, joka haluamme vähentää vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteemme on keventää leivonnaisannosten keskimääräistä energiasisältöä 10 % (lähtövuosi 2023). Lisäksi tavoitteenamme on, että 40 % myymistämme leivonnaisista sisältää max. 250 kcal per annos. Tässä tavoitteessamme pääsimme globaalisti 28 % vuonna 2023. Kalorien vähentäminen mausta ja laadusta tinkimättä on hankalaa, emmekä odota tässä tavoitteessamme pikavoittoa.

Eteneminen henkilöstötavoitteissamme

Lisäämme työntekijöidemme mahdollisuuksia muun muassa lisäämällä joustavuutta uuden sukupolven edustajille ja iäkkäämmille työntekijöille, noudattamalla yhdenmukaista palkkapolitiikkaa ja varmistamalla vähintään 45/45 sukupuolijakauman johdossa.

Uudet sukupolvet

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Tavoitteenamme on kolminkertaistaa uuden sukupolven edustajien määrä organisaatiossamme. Olemme edistyneet huimasti tavoitteessamme vuoden 2021 lähtötasoon nähden ja saavutimme vuoden 2023 tavoitteen 99-prosenttisesti. Edistyminen osoittaa sitoutumistamme monimuotoisen ja tulevaisuuteen suuntautuvan työvoimaan.

Seniorit

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteet nelinkertaistaa joustavien työjärjestelyiden määrän iäkkäämmille työntekijöille. Vuodesta 2021 vuoteen 2023 olemme edistyneet merkittävästi ja saavuttaneet 72 prosentin parannuksen lähtötasoon verrattuna. Tämä kehitys korostaa sitoutumistamme tukea kokenutta työvoimaamme joustavilla työskentelyvaihtoehdoilla ja löytää ratkaisuja maailman väestön ikääntymisen aiheuttaman yhteiskunnalliseen haasteeseen.

Monimuotoisuus

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Olemme edistyneet tavoitteessamme liittyen sukupuolten tasapuoliseen edustukseen kaikissa johtotehtävissä. Vuodesta 2021 vuoteen 2023 lähtötilanteemme on parantunut yli 2 prosenttiyksiköllä, mikä on tärkeä edistysaskel jatkuvassa sitoutumisessamme oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon työpaikalla. Vuoden 2023 sukupuolijakaumamme on 36 % naisia ja 64 % miehiä (tavoite 45/45). 

Loukkaantumisten määrä

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Olemme vähentäneet merkittävästi tapaturmataajuutta tasolle 10,1 (aiempi taso 17,4), mikä on parempi kuin vuoden 2023 tavoitetaso 11. Tämä tarkoittaa turvallisempia työoloja työntekijöillemme. Työturvallisuus ja -hyvinvointi ovat aina tärkein prioriteettimme ja jatkamme tavoitteidemme ja turvallisuuskulttuurimme parantamista nolla tapaturma -asenteella.

Tapaturmataajuus (kaikki tapaturmat) 

Vuoden 2023 suoritustaso: Hyvä

Olemme parantaneet kaikkien vuonna 2023 kirjattujen tapaturmien taajuutta tasolle 15,0 (aiempi taso 24,6), mikä heijastaa kokonaisvaltaista lähestymistapaamme vahvistaa työturvallisuuskulttuuria ja minimoida tapaturmia. 

Sairaspoissaoloprosentti

Vuoden 2023 suoritustaso: Alhainen

Sairauspoissaoloprosenttimme vuonna 2023 oli globaalisti 4,8. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä 3,5 prosenttia. Meillä on edelleen mahdollisuus parantaa työhyvinvointia ja työkykyjohtamista ja siten vähentää sairauspoissaolojen määrää.